Quantcast
Channel: Businews ȟcret
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Eğitim ve Esnek Çalışma Gelirden Daha Önemli

$
0
0

PwC, Yeni Nesil İş Hayatında araştırması için 75 ülkeden 4.634 üniversite mezunu gençle görüştü. Çıkan sonuçlara göre katılımcıların tamamı iş-özel yaşam dengesine önem veriyor.

PwC, Yeni Nesil İş Hayatında araştırması için 75 ülkeden 4.634 üniversite mezunu gençle görüştü. Araştırmaya Türkiye’den de 49 kişi katıldı. Katılımcılar 31 yaşın altında ve 2008–2011 yılları arasında mezun olan gençlerden oluşuyordu. Araştırmaya göre, çalışma hayatına 2000’den itibaren girmeye başlayan yeni nesil için eğitim ve gelişimin yanı sıra iş ile özel hayat dengesi, finansal getiriden daha büyük önem taşıyor. Yeni Nesil İş Hayatında anketine katılanların işverenden bekledikleri en büyük 3 değer şöyle sıralandı:

* yüzde 22 ile eğitim ve gelişim

* yüzde 19 ile esnek çalışma

* yüzde 14 ile finansal gelirler.

Çalıştıkları işte hızla yükselmeyi bekleyen milenyum nesli için kariyer en önemli öncelik.

* Katılımcıların yüzde 52’si kariyer konusunun bir işvereni tercih etmelerindeki en önemli etken olduğunu belirtirken,

* En önemli öncelik sıralamasında daha yüksek maaş yüzde 44 ile ikinci sırada yer alıyor.

* Yeni nesil kendisinden önceki nesille birlikte çalışmaktan memnun ve mentorluklarına değer veriyor olsa da bazı çatışma işaretleri de yok değil. Örneğin katılımcıların yüzde 38’i kıdemli yöneticilerin genç çalışanlarla ilgilenmediğini söylüyor.

Türkiye’deki katılımcıların;

* Yüzde 88’i, bir işi kabul ederken etkilendikleri faktörün kişisel gelişim imkânları olduğunu söylüyor.

* Bu oranı yüzde 44’le kurumun bilinirliği izliyor.

* Ücret ve yan haklar, katılımcıların iş ararken taviz verebileceklerini belirttikleri konuların başında geliyor.

* Katılımcıların yüzde 70’i hiyerarşik yapının ve eski moda yönetim anlayışının, genç çalışanlara hitap etmediğini söylerken katılımcıların tamamı iş – özel hayat dengesinin önemli olduğunu belirtiyor.

Sadece çalışmak için doğmadılar

Araştırma sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye İK Hizmetleri Lideri Murat Demiroğlu global sonuçlarla Türkiye sonuçları arasında çok büyük farklar olmadığını belirterek şunları söyledi: “Yeni nesil çalışma hayatında sadece bir işten veya tutarlı bir kariyer çizgisinden fazlasını istiyor ve bu taleplerini seslendirmek konusunda internet sayesinde daha öncekilere göre çok daha fazla olanağa sahipler. Araştırmamız yeni neslin, katı kurumsal yapılardan ziyade esneklik, çeşitlilik ve hareketlilikten yana olduğunu gösteriyor. Bu eğilim, ileride önceliklerinin farklılaşmasıyla değişiklik gösterebiliyor ama özellikle paradan fazlası sunulduğunda iyimserlikleri ve tutkuları ağır basıyor. Çünkü sadece çalışmak için doğmadılar, doğdukları dünyada yaşam standardı yüksek, alternatifleri var ve internetin de sağladığı iletişim olanakları çok fazla. Araştırma sonuçları, yeni nesil işgücü için cazip olmak isteyen işverenlere de ne yönde değişmeleri gerektiği konusunda ipuçları veriyor. Global çalışma sonuçlarını bizim Türkiye’de yaptığımız yerel araştırma sonuçları ile birlikte değerlendirdiğimizde, Türkiye ve dünya arasında bu açıdan çok büyük farklar bulunmadığını söyleyebiliriz ”

 

Kaynak: Hürriyet


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images